Domácí chléb tmavý

Suroviny

• 0,5 kg mouky (žitná chlebová)                                                   

• 0,5 kg mouky (hladká)

• 1/2 l vody

• 84 g droždí

• 1 PL kmínu

• 1 KL octu

• 2 KL soli

• 1 dcl mléka

Do malého hrnečku si z droždí + mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě. Mezitím si připravíme domácího robota s hnětací metlou na kynuté těsto. Do mísy vložíme suroviny a necháme hnětat cca 10 min. Necháme kynout. Po vykynutí, těsto vypracujeme do tvaru bochníku a necháme ještě kynout v ošatce vysypanou moukou. Když těsto vykyne můžeme vzít ošatku a zhlehka převrátíme na lopatu určenou pro pečení. Poté vložíme bochník do pece Alfa Pizza a uzavřeme pec  dvířky.  Chleba vkládáme do pece při teplotě 180°C. Pečeme 40 min. Během pečení chleba otočíme.